PEDRA

    

A Pedra egy az Illanura Birodalom Harmadik naprendszerének kicsiny, elfeledett bolygói között. Az ember még nem jutott odáig, hogy feltérképezze ezt a bolygót, és talán ez ennek a kis planétának a szerencséje. A bolygó kietlen és kopár, azonban a fentiek ismeretében elmondhatjuk, hogy ez nem az emberi tevékenység műve.

A bolygó a rendszerben található hét planéta közül a harmadik. Átmérője 6510 kilométer, a napjától való távolsága 103 millió kilométer. Egykoron bőséges vízkészlet és dús vegetáció volt a felszínén, azonban a Pedra egyre szárazabbá válik. Napjainkra a vízkészletek vagy a felszín alatt, vagy a több kilométer mélységű kanyonok alján találhatók. A növények is ide szorultak vissza. A növényzet gyérülése miatt a bolygó atmoszférája folyamatosan vékonyodik. Az oxigén szint egyre alacsonyabb, és ez kihatással van a bolygó élővilágára is. Az életformák egy része szintén a földfelszín alá kényszerült, és jelentősen átalakult. A feltárások felfedik a mára már kihalt állatok nagy számát, a bioszféra változatossága egyre csökken.

A bolygón csak néhány látványosabb életforma maradt fenn. Az állatok többségét a mikroszkopikus élőlények, rovarok, illetve a földalatti barlangokban élő kicsiny, vízi vagy szárazföldi életmódot követő gerincesek alkotják.

A növényevők és ragadozók közül csak azok maradhattak életben, amelyek teljes mértékben alkalmazkodtak a szárazsághoz. A teknővázas a megmaradt nagytestű növényevők egyike, a nappalt a kanyonokban legelészéssel tölti. A pedrai vaddisznók mindenevők, nappal és éjjel is aktívak. Napközben ők is a kanyonokban keresgélnek bogyók, rovarok, vagy elhullott állatok teteme után. Éjjel a felszínre is kimerészkednek. A sivatagi kígyó csak éjjel vadászik, a felszínt és a mélyedéseket is bejárja, áldozat után kutatva. Ilyenkor konfliktusba kerülhet a vaddisznókkal, komoly veszélyt jelentve rájuk.

A Pedra atmoszférájának vékonyodása magával hozta bizonyos bevándorló fajok megjelenését, ilyen a közönséges űrféreg és a wotan. Ha a légkör kellően vékony, az űrféreg képes megélni az ehhez hasonló bolygókon. A wotanok lárvaállapotban kerülnek a száraz bolygókra, ott fejlődnek ki, és elsősorban fő zsákmányuk az űrcsiga után jönnek. Hogy hogyan képesek őket követni, jelenleg még rejtély. Egyes feltételezések szerint, az űrcsigák által kibocsátott kémiai jeleket követik.

Noa Teller

galactic zoologist

VÉGE