FÜGGELÉK

Ebben a részben szeretném közzétenni azokat a munkákat, amelyek segítettek könyvem megírásában. Az illanuri és kríg kultúrához Ooricha Lula civilizációkutató könyvét (Ooricha Lula: A Galaxis civilizációi, Hatodik Könyv: A Külső Peremvidék népei), míg a fajok leírásához Noa Teller galaktikus zoológus Bestáriumát használtam fel. Kérem, fogadják e műveket sok szeretettel.

AZ ILLANURI BIRODALOM

Az illanuriakról nehéz rövid és tömör beszámolót írni, mivel több, mint négyszáz éves birodalomról van szó, amely sok fajt, népet és kultúrát olvasztott magába az idők folyamán. Így e rövid beszámolómban megpróbálom csak a legjellemzőbb dolgokat összefoglalni, amelyekre azt mondhatni, hogy minden illanurira igaz, ha ilyesmi egyáltalán lehetséges.

Az Illanura Birodalom hatalma tetőpontján három naprendszert uralt, amelyet hagyományosan Illanura Rendszernek is neveztek, illetve még néhány határaihoz közeli naprendszerben is voltak érdekeltségei. Elhelyezkedését tekintve a Középső Peremvidék és a Külső Peremvidék határán terült el, gyakorlatilag a Köztársaság és a Külső Peremvidék közötti kereskedelem lebonyolítására jött létre. Az Illanuri Birodalomban több milliárdnyi ember él, illetve még néhány más faj.

A birodalom megalapítói kalózok voltak, ezt leszármazottaik sem tagadják, sőt büszkék is rá. Itt jegyezném meg, hogy az illanuri lelkületet nem könnyű megérteni. Már a kalózok is illanuriként hivatkoztak magukra. A név valószínűleg az ősi istenanya (Illanura) nevéből ered. Róla nevezték el rendszerüket, birodalmukat és fő bolygójukat is, amely egyben a főváros szerepét is betölti. Nem lehet tudni, hogy kezdetben mennyire volt egységes az illanuri nép, mindenesetre mindannyian az emberi fajhoz tartoztak. Később más fajok is csatlakoztak az Illanura Birodalomhoz, némelyek önszántukból, némelyek nem annyira, de hivatalosan ma már ők is illanurinak számítanak. Annyi biztos, hogy a birodalom alapját hét (kalóz) klán tette le, akik a már említett három naprendszert uralták. A hét klán szövetsége azóta is megvan az Illanura Birodalomban. Közösen választják meg a politikai vezetőt, aki az alkirály címet viseli. Az alkirály valójában egy politikus. Főleg a diplomácia a feladata, illetve az egész birodalmat érintő kérdésekről nyilatkozik. A valóságos hatalom mindig a klánvezetők, illetve néhány befolyásos kereskedő család kezében van! Az illanuriak vezető elve mindig az üzlet, a pénz, a pénzen megszerezhető örömök és a család szeretete. Ezek prioritása családonként változhat. A birodalom helye és megalapításának tényleges oka, hogy ezen a területen végződik több nagy és ismert hiperűr útvonal, illetve a rendszeren belül jó néhány mini hiperűr útvonal is van, ami nagyban megkönnyíti az utazást, a diplomáciát és a szállítást.

Az Illanura Birodalom központja, központi bolygója szintén az Illanura nevet viseli. Ezt a bolygót, néhány másiktól eltérően, egyetlen klán sem uralja. A bolygó népessége mintegy ötszáz millió fő. El tudna tartani többet is, de mint majd látjuk az illanuriak szeretik a kényelmes életet. Az Illanura funkciója, hogy politikai központ legyen. Gigantikus űrkikötője két nagy részre oszlik: a személyszállításra és az áruszállításra. Az Illanura azonban nem kereskedelmi központ. Kizárólag olyan áruk érkeznek ide, amelyek a bolygó népességének fenntartásához kellenek. Az űrkikötőt két, sűrűn beépített rész veszi körül. Az egyik a birodalmi vagy királyi negyed. Itt található az alkirály palotája, külön, privát űrkikötővel, a nagykövetek és klánképviselők rezidenciái, valamint a különböző hivatalok, politikai szervek és épületeik, valamint a rájuk vigyázó Testőrség telephelyei. A másik sűrűn beépített terület az üzleti negyed. Minden jelentősebb kereskedő családnak vannak itt épületei, illetve a bank és pénzügyi szektor nagy része is itt található. Az Illanura bolygó többi részén, hatalmas birtokokon rezidenciák terülnek el, itt élnek a családok. A gazdag családok, vagyis a nagyon gazdagok! Az Illanurán élni nagyon költséges. Leginkább a klánok egykori vagy jelenlegi vezetői, azok családtagjai, rokonai, a személyzetük, a politikai vagy üzleti negyedben dolgozók, a hírességek, a kultúráért, sportért és a szórakozásért felelős emberek, és néhányan a tudomány képviselői közül élnek itt. Természetesen nem egyforma körülmények között. Hatalmas a különbség egy gazdag kereskedő család birtoka és egy múzeumi dolgozó, vagy a Testőrségben feladatát ellátó katona kicsiny (illanuri mértékkel) szolgálati lakása között. A szórakozásért felelős létesítmények a birodalmi negyed határán túl kezdődnek, és ez a rész sincs sűrűn beépítve. Az illanuriak nagyon szeretik a kényelmet és nem bírják a zsúfoltságot. A szórakoztató központok, a hatalmas arénák, színházak, kulturális létesítmények, kaszinók és egyéb szerencsejáték központok hatalmas területen, szellősen terülnek el. A birodalmi negyed egy másik határterületeként, de már külön részként épültek fel a tudomány és az oktatás központjai, könyvtárai, épületei. De ezek inkább képviseleti jelleggel vannak jelen, a tudomány és az oktatás nem központosított az Illanurán. A bolygó legszebb és még természetes formában megmaradt területei sincsenek túlzsúfolva. A tengerpartokon a családok pihenő házai sorakoznak, hatalmas parkokkal és magánterülettel körülvéve, a hegyvidékek és a néhány ritka, ősi állapotában megmaradt természeti terület pedig központi, birodalmi védelem alatt áll, senki nem sajátíthatja ki magának. Napjainkra már semmilyen gazdasági jelentőségű termelés nem zajlik az Illanurán, sem az iparban, sem a mezőgazdaságban, mindenből behozatalra szorulnak.

Az illanuriaknál törvény, hogy minden gyermeknek legalább tíz évet kell tanulással eltöltenie. Ez alatt az idő alatt nem csak írni, olvasni és számolni tanulnak meg, hanem megismerik az illanuri művészeteket, kultúrát, tanulnak természettudományokat és a technikai fejlődés vívmányaival is megismerkednek. Tanulmányozzák továbbá más fajok nyelvét, kultúráját, főleg, amelyekkel az Illanura Birodalom kereskedelmi kapcsolatban áll. Ezért mire elvégzik az iskolát, mindannyian beszélik például a galatikus közös nyelvet, de ezt a jó családban felnőtt gyermekek általában már kisiskolás korukra elsajátítják. Sportolással mindenki szabadidejében foglalkozik. Aki a kötelező tanulmányok befejeztével még tovább szeretne elmélyülni a különféle tudományokban, természetesen megteheti. Az iskola után a fiatalok kötelesek egy évet az Illanuri Gárda soraiban eltölteni. Itt tanulják meg az illanuri űrvadászok kezelését, a különböző fegyverek használatát, illetve taktikákat mind támadáshoz, mind védelemhez a földi és a légi harc során. Ellenséges fajokról is tanulnak, felkészítik őket, hogy a velük való találkozás során hogyan reagálják le a helyzeteket. A szolgálatot a terepen való gyakorlat is kiegészíti. Mire mindezzel végeznek, általában elérik a húsz éves kort, amely hivatalosan a felnőtté válás időpontja.

Éppen a fent említettek miatt szokás (nem törvény, szokás), hogy az illanuri nők nem alapítanak családot húsz éves koruk alatt, a férfiak pedig harminc éves koruk elmúltával nősülnek. Mire ez a tíz év korkülönbség? Az illanuri kultúrában még mindig él az a nézet, hogy a férfi a család feje, tehát az ő kötelessége gondoskodni a családjáról! Ez ma már nem is csak az anyagiakról szól, hiszen nagyon sok család jómódú, a lányok saját vagyont is kapnak apjuktól, vagy jövedelmet szereznek a munkájukkal, ha dolgoznak férjhez menetel előtt. Sokkal inkább azt kell bebizonyítania egy férfinek, hogy elsajátította azokat a képességeket, amelyek egy család vezetéséhez, fenntartásához szükségesek. Ilyen például a határozottság, a védelem, a gondoskodás, a döntések meghozatalára való képesség, az együttműködés. Ahogyan egy férfi harmincéves koráig vezette az életét, végezte a munkáját, abból el lehet dönteni, hogy érett-e egy önálló család létrehozására. Mert az Illanurán a házasságkötés még mindig az egész család döntése! Régen csak a családfő döntött, és ma is hivatalosan tőle kérik meg a lányt, és ő bólint rá a házasságra, de valójában az egész család akaratának mögötte kell állnia. Zárójelben azért el kell mondanunk, hogy a fiatalemberek alaposan ki is használják az élet adta örömöket harmincéves korukig (vagy némelyek tovább is). Különböző veszélyes kalandokba mennek bele, szerencsejáték, tudatmódosító szerek, prostitúció, extrém sportok és kihívások, tehát ha fogalmazhatunk kevéssé tudományosan: ami belefér! Az Illanurán még mindig nagy hagyománya van az „erős férfi” képnek, és mindent megtesznek, ami az ennek való megfelelést segíti elő!

Mint említettem az illanuri családok jómódúak. Vagyonuk alapját a kalózősök összeharácsolt kincsei adták, de az elmúlt négyszáz évben ezt a gazdagságot csak megsokszorozták. Ennek legfőbb módja számukra a kereskedelem. Azonban egy ilyen hatalmas birodalomban ez természetesen nem azt jelenti, hogy mindenki csak az üzlettel foglalkozik. Több száz más foglalkozás van, amelyet ellátnak, és szívesen űznek. A statisztikát nézve azonban az illanuriak mintegy ötven százaléka ma is kereskedik. Éppen kalmár mentalitásukból következik, hogy szinte tökélyre fejlesztették a diplomáciát. Képesek akár csak gesztusaikból kiismerni tárgyaló partnereiket, és a megbeszéléséket mindig úgy intézik, hogy bár ők jöjjenek ki belőle elégedetten, de a másik fél se sértődjön meg! Udvariasságuk és formalitásuk legendás, azonban ez senkit ne tévesszen meg, emögött igen ravasz, célratörő és realista személyiséget találunk.

Ennyi pénzből természetesen bőven jut kultúrára, művészetekre, tudományra és szórakozásra is. Az értekezés terjedelme nem teszi lehetővé ennek bővebb kifejtését, de azt elmondhatjuk, hogy az illanuri szórakozás és kultúra rendkívül sokrétű és színes. Színes a szó szerinti értelemben, mert az feltűnő a civilizációjukban, hogy nagyon szeretik a színeket, legyen szó dekorációról, öltözködésről vagy akár az ételeikről, Az egyetlen, amelyben visszafogottak az az építészetük, abban a klasszikus formákat és színeket részesítik előnyben, de a belsőépítészeik már sokkal jobban elengedhetik a fantáziájukat. Az illanuriak szívesen áldoznak vagyonukból, hogy megfelelő életteret teremtsenek maguknak, akár tágas, kényelmes otthonukról van szó, amelyet szívesen díszítenek művészi alkotásokkal, akár az öltözködésükről, az ételeikről vagy a szórakozásukról. Szeretnek élni és szeretik kiélvezni az élet örömeit.

És ha már a színekről volt szó, még egy terület van, amelyben nagyon színesek, és ez pedig az egyéniségük. Egy kívülálló számára akár ijesztő is lehet az illanuriak közvetlensége, temperamentuma. Hangosan és pergőn beszélnek saját nyelvükön, gesztusaik szélesek és hirtelenek.

Technikailag egy nagyon fejlett birodalomról beszélhetünk. Maguk is fejlesztenek technológiát, de kereskedelmi kapcsolataik révén nagyon sok újdonsághoz is hozzájutnak, amelyet igyekeznek azonnal beépíteni a mindennapi életükbe is. A mesterséges intelligencia már régen része az életüknek, de a robotokhoz, droidokhoz, androidokhoz való kapcsolatuk kicsit visszás. Természetes módon használják őket a munkájukban vagy a közösségi életükben, de a magánszférájukba nem vagy nagyon nehezen engedik be őket.

Az Illanuri Birodalom évszázadok óta békében él, főleg, ha a központi bolygókat nézzük. A határvidékeken természetesen előfordulnak atrocitások, de általában jellemző az illanuriakra, hogy jobban szeretik a békét, a konfliktusokat igyekeznek diplomáciával vagy pénzzel megoldani. Ez nem jelenti azt, hogy ne tudnának harcolni, ahhoz képest, hogy milyen régen vívtak igazi háborút, meglehetősen nagy hadsereggel és nagyon fejlett haditechnikával rendelkeznek. Ez is mutatja, hogy mennyire tisztában vannak a Galaxis változásainak realitásával!

Írásom itt be is fejezném, és ismét jelezném, hogy az illanuriak és az Illanura Birodalom jellemzése jócskán a teljesség igénye nélkül készült. Kultúrájuk szabadon tanulmányozható és részletesen megismerhető a Galaktikus Könyvtár állományából is, de én személy szerint mindenkinek ajánlanám, hogy egyszer látogasson el az Illanurára, hogy átélje ennek a színes és pezsgő világnak a forgatagát.

Ooricha Lula

civilisatio investigator