1. fejezet: Az Illanura

Az Illanura hatalmas és ősi kereskedelmi birodalom volt. A legendák szerint, alapját még kegyetlen és kapzsi kalózok rakták le, akik az idők folyamán felhalmozott vagyonukat tisztes kereskedelembe fektették. A kereskedő klánok az uralmuk alá hajtották a közeli rendszereket, megalapítva az Illanura Birodalmat. De a régi kalózvér és ösztön, a rossz nyelvek szerint, ma is ott munkált leszármazottaikban. Ősi istenüket K’tolnak hívták, az erő, a teremtés és a hatalom istene volt, azonban feleségét, Illanurát, népe jobban kedvelte. K’tol az idők folyamán szinte feledésbe merült, de vidám, termékeny, életet adó istenasszonyáról népe nem feledkezett el. Mostanság inkább Illanurként emlegették. Róla nevezték el rendszerüket és fővárosukat, amely bolygóméretűvé nőtte ki magát. A nép is csak így nevezte magát: illanuriak. Az Illanura Rendszer több egymáshoz közeli naprendszerből és legalább hat lakott bolygóból állt, nem beszélve a csupán katonai támaszpontként vagy bányászati célokra hasznosított bolygókról és holdakról. Erős kereskedelmi birodalomként székelt a Galaxis Külső Peremén, a Köztársághoz közel eső szélen. Afféle összekötő kapocsként funkcionált a Köztársaság és a Külső Perem népei, árui és néha diplomáciája között. Nem tartozott a Köztársasághoz, de jó kapcsolatot ápolt vele, és tulajdonképpen mindenkivel, akivel csak lehetett. A jó kapcsolat elengedhetetlen volt a jó üzlethez.

Ephel Rowan Genkai Jedi Lovag mindezzel tisztában volt. Mindennek alaposan utánanézett a Jedi Templom Archívumában, mielőtt küldetésére ebbe a rendszerbe érkezett. Tulajdonképpen csak biztonsági módból tette, hiszen nem akart közvetlen kapcsolatba kerülni az illanuriakkal, célja a Tarneken bolygó volt. Ettől a céltól nem sok választotta el, már látta a bolygót körülölelő felhőréteget, amikor rádiója megszólalt:

- Ismeretlen hajó… azonnal álljon meg… engedély nélkül tartózkodik az Illanura Rendszer ezen részén… ismételem… azonnal álljon meg…

Az ifjú Jedi leállította FAR-AG0 felderítő vadásza hajtóműveit, miközben öt illanuri vadászgéppel nézett farkasszemet. Rádiójába szólt:

- Kérem, ne lőjenek. A nevem Ephel Rowan Genkai, a Jedi Rend tagja vagyok, kérek engedélyt a Tarneken bolygón való landolásra.

A rádió másik oldalán néhány percig csend volt, majd a már ismerős hang ismét megszólalt:

- Ephel Rowan Genkai Jedi Lovag, az engedélyt nem kapja meg. Kérem, kövessen bennünket az Illanurra.

- De… - kezdte a Jedi, azonban az illanuri vadászgépek körülvették és élesítették fegyvereiket, egyértelművé téve a helyzetet.